Sint-Ursula Urselinenklooster

 Vorig jaar heb ik deze plek bezocht met Lut en Maria Habex .

het was een begeleid bezoek op afspraak.

De groep was redelijk groot +-20 personen, fotograferen mocht naar zonder statief dus alles uit de losse hand.

een rondleind van +- 2 uur met een groep is niet zo evident op mooie foto's te maken .

Dan nog eens uit de lose hand op een regenachtige dag wat de iso toch wel omhoog dreef.

In 1841 kwamen de eerste zusters Ursulinen vanuit Tildonk naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De zusters zouden het beeld en het silhouet van de regio grondig wijzigen. Onze-Lieve-Vrouw-Waver kreeg de terechte bijnaam Torekeswaver 
Het succes van hun verwezenlijkingen in het onderwijs ging steeds in stijgende lijn. Het ‘Pensionnat de demoiselles’ kreeg zelfs een internationale uitstraling. En dat moest ook in de architectuur tot uiting komen. Het unieke karakter van het indrukwekkend school- en kloostercomplex ligt in de merkwaardige synthese tussen zo uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans, empirestijl en art nouveau.

In 1900 bouwde het instituut een prachtige wintertuin in art nouveau. Het was een waardige ontvangstruimte voor de vooraanstaande bezoekers van honderden inwonende meisjes. Nog altijd wordt men bij eeen bezoek aan de wintertuin verrast door het feeërieke licht- en kleurenspel van de indrukwekkende koepel. Ook de meubels, vloeren, wanden en zijgalerijen dragen bij tot de schitterende harmonie van de wintertuin.

Naast de wintertuin kregen heel wat andere ruimten erkenning, waaronder de Ursulazaal, de pianogalerij, de Alpenzaal en de feestrefter. Ook de kloosterkerk in zandsteen en neogotisch ornaat is een indrukwekkend monument.